ВАЖЛИВО!!!

Що робити, якщо фото дитини поширили в інтернеті і куди звернутися по допомогу?

Кожна дитина, яка має необмежений доступ до пристроїв з підключенням до інтернету, знаходиться в зоні ризику. Дорослі мають розуміти, що мова йде не лише про неконтрольований час онлайн, дезінформацію та надмірну увагу до трендів соцмереж. Сексуальне насильство є не тільки в офлайн-реальності, але й в інтернеті.

Дослідження британської організації Internet Watch Foundationпоказало, що в 96% (242 808 зображень) матеріалів сексуального насильства над дітьми зображені дівчата. Війна в Україні ще більше посилила вразливість дівчат. Минулого року понад 200 дівчат віком10-17років з України та інших країн стали жертвами кривдника, який брав участь у сексуальному насильстві в інтернеті та продавав контент. Деякі жертви зізналися, що намагалися покінчити життя самогубством через психологічний тиск і вимагання онлайн-злочинців.

Важливо вчити дітей про існування таких ризиків, про те, куди звертатися про допомогу та як протистояти таким вимаганням. Нагадаємо, що ніхто не має права вимагати у дитини такий контент. Більше того, одержання доступу (перегляд) до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження караються згідно з Кримінальним кодексом України ст. 301-1 з покаранням позбавлення волі до 12 років.

1.Новий сервіс Take It Down допоможе видалити оголені фото з інтернету.

В Україні за підтримки телеком-оператора «Датагруп» розпочав роботу сервісTake It Down, що може допомогти зупинити поширення та видалити онлайн фото та відео, що можуть компрометувати особу віком до 18 років. Take It Down, створений Національним центром зниклих й експлуатованих дітей США (NCMEC), дозволяє будь-кому анонімно й без завантаження фактичних зображень створити те, що по суті є цифровим відбитком цього зображення. Цей відбиток (унікальний набір чисел, який називається «хеш») потрапляє в базу даних, і технічні компанії, які погодилися брати участь у проєкті, видаляють зображення зі своїх сервісів. Все це відбувається без виходу зображення або відео з вашого пристрою та без перегляду його кимось. Лише значення хешу надсилатиметься NCMEC. На разі платформами-учасниками є Facebook, Instagram, TikTok, Snap. Inc., OnlyFans, Pornhub та інші. Якщо зображення розміщено на іншому сайті або надіслано через зашифровану платформу, його не буде видалено. Якщо оригінальне зображення буде змінене (обрізане чи з емодзі) воно стає новим зображенням і тому потребуватиме нового набору цифр.

Як це працює:
  • Оберіть фото або відео, яке ви хочете хешувати з вашого пристрою та натисніть “Розпочати “https://tidstart.ncmec.org/case/create?lang=ua-ua.
  • Для фото або відео Take It Down згенерує “хеш” або цифровий відбиток, який може бути використаний для ідентифікації точної копії цього контенту.
  • Ваше фото або відео залишається на вашому пристрої та не завантажується. Значення хешу додається до безпечного списку, який підтримує NCMEC і який ділиться лише з онлайн-платформами, які погодилися використовувати цей список для сканування своїх публічних або незашифрованих вебсайтів та додатків для пошуку значень хешу вашого відвертого контенту.
  • Якщо онлайн-платформа виявить на своєму сервісі фото або відео, яке відповідає значенню хешу, вона вживає заходів для обмеження поширення відвертого контенту.
  • Якщо дитині або батькам потрібна додаткова підтримка, вони можуть звернутися на психологічну лінію підтримки на тему онлайн-ризиків від ГО #stop_sexтинг.
2. Матеріал №1

Дослідження, проведене серед дітей в Україні, показало, що майже 15% опитаних отримували в інтернеті запитання про свої інтимні частини тіла та запити надіслати оголені фото.Щоб отримати такі фото або відео - злочинцям достатньо 45 хвилин з моменту знайомства з дитиною в інтернеті. Саме тому важливо вчити дітей про існування таких ризиків в інтернеті, про те, куди звертатися про допомогу та як протистояти таким вимаганням.

Що робити, якщо злочинець поширив фото в інтернеті?

Підлітку потрібно повідомити про це дорослого, заблокувати користувача, який вимагав фото, зробити скріншот листування для того, щоб було підтвердження, що саме ця людина отримала ці фото, щоб можна було звернутися докіберполіціїй відповідно підтвердити, що саме ця людина є винуватцем у цій ситуації. Якщо фото потрапили у соціальні мережі, пабліки, то можна звернутися до адміністрації сайту або мережі, попросити видалити ці фотографії, надавши докази (скріншоти).

Куди звертатися за допомогою:
  • Допоможе зупинити поширення та видалити онлайн фото та відео, що можуть компрометувати особу віком до 18 років, сервіс Take It Down, який запустили в Україніза підтримки телеком-оператора «Датагруп». Він дозволяє анонімно й без завантаження фактичних зображень створити цифровий відбиток фото (хеш), за яким контент може бути заблокований в інтернеті на платформах-партнерах сервісу:https://stop-sexting.in.ua/adult/zupynyty-poshyrennia/
  • Інтернет-портал повідомлень про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми, Internet Watch Foundation допоможе видалити такий контент в інтернеті. Портал працює як лінія звітування: знаходячись в Україні ви можете повідомити про контент сексуального насильства над дітьми, який ви виявили в інтернеті, і портал допоможе його видалити:https://stop-sexting.in.ua/adult/povidomyty/
  • Консультаційна лінія1545(далі обрати “3”) – дзвінки безплатні та анонімні, лінія працює цілодобово.
  • Діти та батьки можуть поговорити з психологом #stop_sexтинг конфіденційно та безплатно у телефонному форматі чи онлайн. Для отримання підтримки потрібно заповни коротку форму на сайті:https://stop-sexting.in.ua/adult/psykholoh/
2.1. Матеріал №2

Вимагання у людини будь-яких матеріалів, де вона зображена в оголеному вигляді, шляхом шантажу, погроз, або грошової винагороди, називається сексторшен.

Що робити, якщо дитина потрапила в таку ситуацію?

Пам’ятайте, що людина, яка постраждала від насильства, ніколи в цьому не винна! Навіть якщо матеріали інтимного характеру були надіслані самостійно - винуватцем є той, хто їх вимагає та зберігає. Будь-хто може зазнати сексуального вимагання, тому важливо знати як повідомити про злочин. Рекомендуємо навчити дитину такого алгоритму дій, щоб мінімізувати негативні наслідки.

Що варто зробити дитині?
  1. Припинити будь-які контакти з тим, хто шантажує
  2. Нічого не платити, не надсилати додаткові зображення та відео. Згідно із дослідженням організації THORN, серед опитаних дітей, які постраждали від онлайн-насильства, 62% погоджувалися на вимоги злочинців. Для 68% з них погрози, вимоги та шантаж не припинилися навіть після надсилання матеріалів.
  3. Зібрати докази: знімки екранів з фото, відео, листуванням
  4. Видалити контент з особистих листувань з тим, хто шантажує
  5. Заблокуйте користувача та його профіль
  6. Поскаржтеся адміністрації спільноти на користувача
  7. Звернутися до кіберполіції та завантажити матеріали наTake it Downдля того, щоб зупинити поширення.
3. Відео в чат дітей
  1. Соцвідео Тейк іт даун:Final File reels.mp4
  2. Відео “Ніхто не має права вимагати нюдси” : https://www.tiktok.com/@stopsexting.ua/video/7360711343936261382
  3. Завантаження: Відео Ніхто не має права вимагати нюдси.mp4
4. Картинки в чат батьків

Майже 15% дітей отримували в інтернеті запитання про свої інтимні частини тіла та запити надіслати оголені фото, згідно з дослідженням в Україні. Щоб отримати такі фото або відео - злочинцям достатньо 45 хвилин з моменту знайомства з дитиною в інтернеті.

Ніхто не може вимагати нюдси у дітей

Перше і найголовніше - ніхто не має права вимагати у дитини оголені фото та відео (нюдси). Вимагати такий контент - це злочин. Згідно з Кримінальним кодексом України, Стаття 301-1 - це одержання доступу (перегляд) до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження. За такі дії передбачено покарання у виді позбавлення волі від 8 до 12 років. Важливо розмовляти з дитиною на тему онлайн-ризиків, пояснювати, як казати ні та навчати, як діяти в таких ситуаціях і куди звертатися за допомогою.

Що робити, якщо фото дитини поширили в інтернеті?

Ви можете навчити дитину цього алгоритму дій. Але першим і важливим кроком є довіра між вами і вміння дитини просити про допомогу.

  • Сформуйте навичку у дитини про те, як казати “ні”. Поважайте в родині це право та кордони дитини.
  • Навчіть дитину просити про допомогу - адже, перше, що потрібно зробити дитині - повідомити про це дорослого (батьків, вчителя, дорослого брата або сестру).
  • Заблокуйте користувача, який вимагає фото.
  • Зробіть скріншот листування як доказ.
  • Зверніться до кіберполіції.
  • Якщо фото потрапили у соцмережі - зверніться до адміністрації ресурсу із запитом про видалення контенту, на сервісTake it DownтаInternet Watch Foundation. Додаткову допомогу можна отримати на гарячій лінії1545(далі обрати 3) та наконсультації з психологом.
Куди звертатися за допомогою:
  • Зупинити поширення та видалити онлайн фото та відео допоможе сервіс Take It Down, який запустили в Україні за підтримки телеком-оператора «Датагруп»:https://stop-sexting.in.ua/adult/zupynyty-poshyrennia/
  • Інтернет-портал повідомлень Internet Watch Foundation допоможе видалити такий контент в інтернеті:https://stop-sexting.in.ua/adult/povidomyty/
  • Консультаційна лінія1545(далі обрати “3”) – дзвінки безплатні та анонімні, лінія працює цілодобово.
  • Діти та батьки можуть поговорити з психологом #stop_sexтинг:https://stop-sexting.in.ua/adult/psykholoh/
Інформація для дітей

Згідно з дослідженням в Україні майже 15% дітей отримували в інтернеті запитання про свої інтимні частини тіла та запити надіслати оголені фото.

Ніхто не може у тебе вимагати нюдси

Вимагати такий контент - це злочин. Згідно з Кримінальним кодексом України, Стаття 301-1. За такі дії передбачено покарання у виді позбавлення волі від 8 до 12 років.

Що робити, якщо твої фото поширили в інтернеті?
  • Повідом про це дорослого, якому довіряєш (батьків, вчителя, дорослого брата або сестру).
  • Заблокуй користувача, який вимагає фото.
  • Зроби скріншот листування як доказ.
  • Звернись до кіберполіції.
  • Якщо фото потрапили у соцмережі - звернись до адміністрації ресурсу із запитом про видалення контенту, на сервісTake it DownтаInternet Watch Foundation.
Куди звертатися за допомогою:
  • Консультаційна лінія1545(далі обрати “3”) – дзвінки безплатні та анонімні, лінія працює цілодобово.
  • Діти та батьки можуть поговорити з психологом #stop_sexтинг конфіденційно та безплатно у телефонному форматі чи онлайн. Для отримання підтримки потрібно заповни коротку форму на сайті:https://stop-sexting.in.ua/adult/psykholoh/
Дякуємо за неймовірну роботу, яку ви робите, щоб захистити українських дітей від онлайн-ризиків!

З повагою, команда громадської організації #stop_sexтинг

НАШІ КОНТАКТИ:

E-mail:stopsexting.ua@gmail.com
Сайт:https://stop-sexting.in.ua/

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Миргородське районне управління
вул. Сорочинська, 164, м. Миргород, Полтавська область, 37600, тел./факс (05355) 4-48-18 Е-mail : mmr@polvet.gov.ua, код ЄДРПОУ 40358617

Шкільна їжа має бути безпечною: що потрібно знати про систему НАССР

В Україні триває реформа шкільного харчування. Одна з її складових – впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). За складною назвою – прості й зрозумілі правила, дотримання яких є запорукою того, що діти споживатимуть безпечну їжу. Уперше поняття «НАССР» з'явилося в Україні ще у 2012 році. Тоді був виданий наказ Мінагрополітики про затвердження цієї системи. А за два роки відповідні зміни внесли до законодавства щодо харчових продуктів. Система НАССР стосується нового принципу контролю за продуктами, зокрема у школах. З різних причин її впровадження відкладали. В останні два роки з ініціативи першої леді України Олени Зеленської НАССР почала набирати обертів. На сьогодні її впроваджено у 13 165 закладах освіти – це у понад двічі більше, ніж у 2020 році НАССР – система аналізу і контролю критичних точок і ризиків, які можуть виникати під час будь-якого виробничого процесу, пов’язаного з продуктами харчування. Якщо розшифрувати абревіатуру, буквально з англійської – це «небезпека», «аналіз», «критика», «контроль» і «точки». НАССР – те, що допомагає нам ідентифікувати, оцінювати й контролювати небезпечні чинники на кухні. Всі дії необхідно задокументувати. Розглядаючи НАССР на конкретному прикладі, можна подивитися на модель великого й невеликого харчоблоку. У великому ми можемо дозволити собі зробити кожну дію в окремій зоні: десь відбуватиметься робота з м’ясом, десь – з молоком, а десь – із рибою. У невеликому харчоблоці (таких багато в сільських школах) місця для зонування або відсутні, або в цьому просто немає потреби. Постає питання – як розмежовувати продукти? У цьому допомагає дотримання норм НАССР. Коли немає великої кількості холодильників, але є критичне мислення. НАССР – це не норма, це питання філософії. У цій системі триває постійне вдосконалення робочого процесу, власних звичок та аналіз: «Чи може бути в мене тут зараз проблема?». У школах та дитсадках існує міф, що НАССР неможливо реалізувати через старе обладнання та відсутність ремонту, відповідно, заклади не можуть дотримуватися нових норм. Ще один міф — що НАССР можлива лише на великих підприємствах, і це дорого. Але це не так. Якщо харчоблок старий і там довго не проводили ремонт, усе, що нам потрібно, – забезпечити сухе місце для зберігання продуктів у ньому, організувати правильне товарне сусідство та коректний температурний режим. НАССР — прості речі, яких потрібно дотримуватися системно: правильне сусідство, послідовність процесів, а також чистота. Очевидно, що невеличке кафе-кондитерська не потребує впровадження такої ж системи НАССР, яку має запровадити кондитерська фабрика, але це не означає, що воно зовсім не може слідувати їй. Якщо ми дотримуватимемося філософії про те, що наша їжа має бути безпечною, ризики зводяться до нуля. Ми маємо знати й володіти інформацією про безпечність, якої не так вже й багато.

У НАССР є шість критеріїв, знання про які може звести до мінімуму порушення санітарних норм:
  • температурний скринінг – ми маємо володіти інформацією про температуру в ланцюжку від моменту виготовлення їжі до її споживання;
  • контроль якості – підтверджувальні документи мають бути, незважаючи ні на що;
  • контроль вологи. Волога – це найбільше зло на кухні, особливо для продуктів тривалого зберігання;
  • сусідство продуктів і різних процесів – чистий і брудний посуд не товаришують;
  • гігієна працівників – приходити хворим на роботу не можна, так само як і палити в робочому одязі на вулиці;
  • контроль часу – термін придатності їжі після того, як вона виготовлена. Порушення в цьому напрямі – одне з основних, які зустрічаються в Україні.

Система НАССР так чи інакше вже присутня в кожній школі та дитячому садочку, вона є навіть на вашій кухні вдома. Все просто: дотримуйтеся відповідних гігієнічних умов і заходів, контролюйте перебіг процесів. Привезли до закладу молоко – покладіть його в холодильник, для зберігання сипучих круп та борошна використовуйте герметичні ємності, проводьте профілактику, не допускайте наявності гризунів та комах. НАССР – це про людський чинник і відповідальність. НАССР дає можливість вивести своє виробництво на якісно новий рівень. Адже перевірятимуть не печатки, а відповідність нормам. НАССР – це про організацію простору, критичне мислення та нові звички, що роблять процес приготування їжі у школах безпечнішим і простішим. Це не зміна норми, а більш адекватний підхід до її використання. Впровадження системи НАССР – частина кампанії у межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, ініційованої першою леді України. Із серпня по всій країні почали проводити регіональні форуми «Реформа шкільного харчування». Ці заходи покликані давати більше інформації про впровадження та контроль нових норм харчування, безпечності та якості.

До уваги керівників управлінь та відділів освіти, керівників закладів дошкільної та загальної середньої освіти громад Миргородського району ! Для отримання консультацій , роз’яснень , рекомендацій, методичної допомоги , проведення нарад та семінарів з питань безпечності харчування , роботи та облаштування харчоблоків , системи НАССР та інших , що стосуються реформи харчування освітніх закладів , звертайтеся до Миргородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області та його територіальних органів.

МІНІСТЕРСТВО МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ (Мінмолодьспорт)

№10907/12.2 від 07.12.2023

вул. Еспланадна, 42, м. Київ, 01601, тел./факс: (044) 289-12-94, тел. (044) 289-03-66, 289-12-64 e-mail: correspondfemms.gov.ua, web-site: https://mms.gov.ua, код згідно з ЄДРГІОУ 38649881

Про освітній курс «Єдина Україна»

Міністерство молоді та спорту України спільно з Фондом Східна Європа створили та запустили онлайн-курс «Єдина Україна: становлення національної ідентичності» на Освітній онлайн-платформі Зрозуміло!

Цей курс спрямований на формування національної та громадянської ідентичності у населення, підвищення рівня знань про історію боротьби за незалежність України, волонтерські рухи, поглиблення знань з новітньої історії України ~ її європейський вибір. Автори лекцій освітнього курсу - науковці й науковиці Українського інституту національної пам’яті та Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Реєстрація на курс: https://courses.zrozumilo.in.ua/courses/course-vl :eef+EEF- 046+Nov2023/about

Просимо сприяти у поширенні інформації про освітній курс та поінформувати установи, підприємства, організації, структурні підрозділи обласних, Київської міської, державних адміністрацій щодо проходження зазначеного курсу.

Заступник Міністра Владислав ЯЦУК

Пресреліз для ЗМІ

Безкоштовний онлайн-курс «Єдина Україна: становлення національної ідентичності». Фонд Східна Європа у співпраці з Міністерством молоді та спорту України розробили курс «Єдина Україна: становлення національної ідентичності».

Він абсолютно безкоштовний і уже доступний на Освітній онлайн-платформі Зрозуміло!

Ведучою курсу стала Марічка Падалко, а експертами й експертками - науковці й науковиці Українського інституту національної пам'яті та Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Цей курс спрямований на формування української національної та громадянської ідентичності, підвищення рівня знань про історію боротьби за незалежність України, волонтерські рухи, поглиблення знань з новітньої історії України - її європейський вибір.

Протягом курсу розглядатимуть питання:
  • становлення української національної ідентичності через подолання російських міфів подолання байдужості, меншовартості
  • формування активної громадянської позиції
  • українське волонтерство
Цей курс розроблений для:
  • вчителів і вчительок історії
  • фахівців, залучених до виховної роботи, громадських і волонтерських організацій та реалізації проектів національно-патріотичного виховання
  • всіх, хто хоче підвищити власний рівень знань про історію України, поглибити знання з новітньої історії, сучасних процесів державотворення та розвитку українського громадянського суспільства.

Курс безкоштовний і доступний на Освітній онлайн-платформі Зрозуміло! за посиланням - https://courses.zrozumilo.in.ua/courses/course-v1 :eef+EEF-046+Nov2023/about

Після успішно складеного фінального тесту слухачі отримають сертифікат із 0,2 кредиту ЄКТС.

Онлайн-курс розроблений у партнерстві з Міністерством молоді та спорту України у межах Програми «Спільнодія», яка виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень і ГО «Разом проти корупції» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

СЕД Megapolis.DocNet

Міністерство молоді та спорту України №10907/12.2 від 07.12.2023

sКЕП: Яцук В. М. 07.12.2023 18:23


ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИВ ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ Миргородське районне управління

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Миргородського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Як запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням під час святкування новорічних та різдвяних свят

Незабаром в Україну прийдуть довгоочікувані новорічні та різдвяні свята. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, і, безперечно, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей. Тому, аби свята залишили після себе лише щасливі спогади, необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;
  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь, – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;
  • не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
  • курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

Завжди пам’ятайте: запобігати гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати! У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!


У 2023році Україна доєдналася до Міжнародного Дослідження соціально-емоційних навичок ( ДоСЕН) яке охоплює 15 країн світу. Це перше у світі масштабне вимірювання, що покаже рівень сформованості соціально-емоційних, або м'яких навичок в учнівства 10 та 15 років.

Серед 200 шкіл України Національний центр ДоСЕН - ГО "ЕдКемп України" і Державна служба якості освіти обрала і наш ліцей для проведення моніторингового дослідження цих навичок в учнів 15 - річного віку. До нього долучилися також вчителі, які викладають в 10 класі, і батьки десятикласників. ДоСЕН є невід'ємною складовою Нової української школи і освіти у ХХІ столітті. Всі учасники відповідально віднеслися до проходження дослідження, за що отримали іменні подяки за підписом Олександра ЕЛЬКІНА, Голови Ради ГО "ЕдКемп України" і національного координатора ДоСЕН в Україні та Руслана ГУРАКА, Голови Державної служби якості освіти України

/Files/slider/fr_pr/IMG-877b64e14e2cecfe28190fae8f290230-V.jpg /Files/slider/fr_pr/IMG-519ccbd1d5182a6b15b375a19c8dff81-V.jpg /Files/slider/fr_pr/IMG-4989201dc2da5a1e33c91d8c77a66e91-V.jpg /Files/slider/fr_pr/IMG-cd13a284178c0f2e41877ebe146eaa82-V.jpg

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ
ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

Полтавська академія неперервної освіти ім. М.В. Остроградського

Про проведення моніторингового дослідження ефективності національно-патріотичного виховання дітей та молоді Полтавської області

Докладно

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
МИРГОРОДСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ

37600, м. Миргород, вул. Сорочинська, 164, тел. (факс) (05355) 4-48-18 e-mail: mmr@polvet.gov.ua, код ЄДРПОУ 40358617

№ _____________ від ______ На ________ від ________

Головам територіальних громад

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, з метою проведення роз’яснювальної роботи, просить Вас розмістити на доступних web-сайтах та інформаційних ресурсах статтю: «Система НАССР у навчальних закладах».

В.о. начальника управління Юрій ШНІТ

Система НАССР у навчальних закладах

До 20 вересня 2019 року всі українські підприємства харчової галузі, зокрема, і заклади освіти, які надають послуги з харчування, а також постачальники та перевізники харчових продуктів, мали впровадити систему управління безпечністю харчування НАССР (система аналізу і контролю критичних точок і ризиків, які можуть виникати під час будь-якого виробничого процесу, пов'язаного з продуктами харчування.) Окрім впровадження системи НАССР, суб’єкт господарювання, який надає послуги з харчування в закладах освіти, має бути внесений у Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність. НАССРу навчальних закладах –важливийінструмент для контролю безпеки харчування.Адміністрація закладів зобов’язана впровадити та постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках. Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Програма передумов системи НАССР охоплює такі процеси:
  1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.
  2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.
  3. Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
  4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують із харчовими продуктами.
  5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).
  6. Здоров’я та гігієна персоналу.
  7. Поводження з відходами виробництва та сміттям, їхній збір і видалення з потужності.
  8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їхній появі, засоби профілактики та боротьби.
  9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
  10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.
  11. Зберігання та транспортування.
  12. Контроль за технологічними процесами.
  13. Маркування харчових продуктів та інформування споживачів.
Система НАССР базується на основних принципах:
  1. Аналіз небезпечних чинників.
  2. Виявлення критичних контрольних точок.
  3. Встановлення критичних меж.
  4. Встановлення процедури моніторингу.
  5. Розробка коригувальних дій.
  6. Зберігання та актуалізація документів.
  7. Оцінка ефективності.
Членами груп НАССР можуть бути:
  • заступники директорів з навчально-виховної роботи,
  • шеф-кухарі та кухарі харчоблоків,
  • медичні сестри з дієтичного харчування чи інші медичні працівники закладів.

Важливо, щоб ця система дійсно працювала та була ефективною, а не була тільки на папері. Наявність на підприємстві активної системи управління за безпечністю харчових продуктів НАССР — це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції. Сподіватися на те, що придбавши «сертифікат про впровадження НАССР» можна працювати без проблем, не варто. Наявність лише сертифікату не є панацеєю, тому що система має ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів.

НАССР – це організація процесів так, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози безпечності харчових продуктів. Недостатньо тільки розробити документацію, потрібно налагодити процеси у такий спосіб, щоб їх описати та надати докази того, що ці процеси дозволяють випускати безпечну продукцію. Розроблення документів без підкріплення лабораторними дослідженнями чи контрольними заходами, спрямованими на процес – не забезпечує впровадження системи НАССР. Впровадження системи НАССР потрібно розпочинати з аналізу виробничих і допоміжних потоків. Їх необхідно організувати так, аби уникнути перехресного забруднення (забруднення харчових продуктів хімічними, біологічними чи фізичними небезпечними факторами через повітря, воду, людей, інші харчові продукти, допоміжні матеріали для переробки, предмети та матеріали, що контактують з харчовими продуктами). Поточність виробничих процесів організовують у такий спосіб, щоб забезпечити їхнє фізичне розділення або розділення в часі. Фізичне розділення виробничих процесів вимагає належної інфраструктури. Розділення виробничих процесів у часі вимагає дисципліни персоналу та опис процесів. Уникнення перехресного забруднення – комбінація розділення потоків, які можуть негативно впливати на безпечність продукції фізично та у часі.

Миргородське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області


НА ВИКОНАННЯ листа відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Департаменту кіберполіції від 08.08. 2023 р. №3785/38/116-2023

НАЦІОНАЛЬНА ПОЛІЦІЯ УКРАЇНИ

Війна в Україні стала підґрунтям для поширення шахрайських схем, заснованих на вразливому емоційному стані та зловживанні вашою довірою. При цьому кмітливість шахраїв виходить за рамки вже добре знайомих українцям афер, тож з’являються нові способи ошукування.
Національна поліція України розповідає про найпоширеніші схеми шахрайств та основні правила безпеки, які допоможуть викрити аферистів.

1. «Продаж дешевих товарів «із рук в руки»

Якщо незнайомі люди прийшли до вас і пропонують купити дешеві товари – будьте насторожі. Це можуть бути шахраї! У такий спосіб вони намагаються дізнатися, де ви зберігаєте свої заощадження, а потім непомітно для вас викрасти гроші.

Що робити?
  • Пам’ятайте: «безкоштовний сир – тільки в мишоловці».
  • Не пускайте незнайомців додому.
  • Залучіть до розмови сусідів або зателефонуйте родичам: це може злякати шахраїв.
  • Якщо до вас приходили шахраї, повідомте про це поліцейським за номером 102

2. «Грошова реформа»

Якщо до вас навідаються незнайомці і скажуть, що у зв’язку з проведенням грошової реформи треба замінити старі купюри на нові, знайте: це – 100% шахраї. У такий спосіб вони намагаються привласнити всі ваші
заощадження.

Що робити?
  • Не довіряйте незнайомцям і не пускайте їх у свою домівку.
  • Розкажіть про візит родичам.
  • Завжди радьтеся з тими, кому довіряєте.
  • Якщо до вас приходили шахраї, повідомте про це поліцейським за номером 102.

3. «Дзвінки від імені представників банків»

«Вашу карту заблоковано», «з вашого рахунку хочуть списати гроші», «нові правила під час воєнного стану» - зловмисники, які представляються співробітниками банку, використовують різні способи, аби отримати доступ до ваших банківських карток.
Як тільки невідомі просять надати номер картки, пін-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки і термін її дії або ж ввести пароль, який надійшов у СМС, знайте: це – шахраї.
Пам’ятайте: навіть в умовах війни справжні співробітники банку ніколи не запитують таку інформацію.

Що робити?
  • Покладіть слухавку.
  • Повідомте про подію поліцейським за номером 102.

4. «Ваш родич у біді»

Якщо вам телефонують (часто вночі або вранці) та повідомляють, що родич потрапив у біду, і просять передати гроші – це шахрайство. Зловмисники можуть видавати себе за сина/дочку, онука/онучку, які начебто потрапили у біду (скоїли ДТП, опинилися у поліції тощо). А можуть представлятися лікарями або поліцейськими і пропонувати свою допомогу у вирішенні «проблеми» за винагороду, яка може становити від тисячі до десятків тисяч гривень, а інколи – навіть кілька тисяч доларів США.
Пам’ятайте: так діють шахраї!

Що робити?
  • Покладіть слухавку.
  • Перевірте, де ваш родич.
  • Повідомте про подію поліцейським за номером 102

5. «Соціальні виплати під час війни»

«Під час війни ви можете отримати соціальну допомогу» – найчастіше шахраї надсилають смс-повідомлення про отримання різноманітних виплат від органів влади або благодійних фондів та просять надати таку інформацію: ваші анкетні дані, номер картки, пін-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки і термін її дії.
Пам’ятайте: назвавши ці дані, ви надаєте шахраям доступ до вашого рахунку, тож вони можуть вкрасти всі ваші заощадження.

Що робити?
  • Покладіть слухавку.
  • Зверніться до своїх родичів або представників влади і перевірте, чи дійсно ви можете отримати такі виплати.
  • Якщо вам телефонували шахраї, повідомте про це поліцейським за номером 102

6. «Виграші призів (авто, побутова техніка)»

«Ви виграли автомобіль або побутову техніку» – не поспішайте виконувати всі настанови незнайомців. Зазвичай у надісланому смс вказаний номер, за яким можна отримати детальну інформацію. Коли телефонуєте, вам розповідають умови, які потрібно виконати, щоб отримати «приз». Як правило, вам пропонують сплатити 1% від вартості виграного товару. Але як тільки ви це зробите, незнайомці перестають виходити на зв'язок і зникають.
Пам’ятайте: так діють шахраї!

Що робити?
  • Подумайте, чи брали ви участь у акціях чи конкурсах.
  • Не перераховуйте гроші незнайомцям.
  • Якщо вам телефонували шахраї, повідомте про це поліцейським за номером 102

Полтавська обласна військова адміністрація Департамент освіти і науки

Лист Щодо розміщення інформаційних матеріалів

Докладніше

Додаток до листа. Інформація щодо діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Докладніше

Наказ МОН України "Про затвердження методичних рекомендацій щодо окремих питань здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні"

Докладніше

Державна служба якості освіти України

Лист Управління Державної служби якості освіти в Полтавській області щодо проведення онлайн-опитування

Докладніше

Освітня організація “ Навчай для України ”запрошує учнів ліцею долучитися до участі у проєкті “ Освітній Суп ”!

Докладніше


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ДЕРЖАВНА НАУКОВА УСТАНОВА «ІНСТИТУТ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЗМІСТУ ОСВІТИ»
Про Всеукраїнську програму ментального
здоров’я «Ти як?»

Шановні колеги! Інформуємо Вас, що в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською старувала комунікаційна кампанія. Мета кампанії – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров'я, дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан.
За даними соціологічних досліджень, понад 90% українців мали хоча б
один із симптомів тривожного розладу, а 57% перебувають у зоні ризику
розвитку ментальних порушень. Українці не мають звички звертатися до
фахівця: 31% громадян не вважають свої проблеми достатніми для цього. Зараз це основний бар’єр на шляху звернення по психологічну допомогу.
Так само, як здатність до адаптування, функціонування й навіть певного
розвитку під час війни, перспективи повоєнного відновлення України значною мірою залежать від рівня емоційної солідарності громадян та культури піклування про ментальне здоров’я. Психологічні проблеми наростають непомітно, впливають на всі сфери життя та знижують здатність протистояти викликам.

У межах кампанії створено спеціальну сторінку: http://howareu.com (howareu_program), де запропоновані контакти, посилання, поради, продукти, техніки та методики, які допоможуть піклуватися про ментальне здоров'я – своє та людей поруч.
Дізнатися більше інформації про ментальне здоров’я можна також на сторінках у соціальних мережах:

Facebook – https://www.facebook.com/howareu.program
Instagram – https://www.instagram.com/howareu_program
YouTube – https://www.youtube.com/@howareu_program
Twitter – https://twitter.com/howareuprogram
Telegram – https://t.me/howareu_program
TikTok – https://www.tiktok.com/@howareu_program
Viber
– https://invite.viber.com/?g2=AQAyHzQp6XJwmVCkkkXeWJVdLF8eAQa8Pzq3
NYgcLWJGls3sN3tGibu5P%2BEH0rsb

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована Оленою Зеленською, має на меті допомогти українцям знайти джерело сили.
Джерело внутрішнє, в собі, на рівні усвідомлення й визнання власного психічного стану та хоча б приблизної оцінки ступеня його кризовості. Піклування про ментальне здоров'я має стати звичною відповідальністю кожного. Також необхідно створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними засобами та дієвими механізмами підтримати людину, коли вона не справляється самостійно.
Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує МОЗ України. Всесвітня організація охорони здоров’я – експертний партнер, виконавчий партнер – громадська організація «Безбар’єрність».
Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті Міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Зважаючи на вищезазначене, просимо довести до відома керівників
всіх закладів освіти цю інформацію і сприяти її розповсюдженню для всіх
учасників освітнього процесу.
З повагою директор Євген БАЖЕНКОВ

Інформація Управління молоді та спорту обласної війського адміністрації про проведення онлайн Всеукраїнської акції "Єдина Україна"

Докладніше

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ПОЛТАВСЬКА АКАДЕМІЯ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ ІМ. М.В. ОСТРОГРАДСЬКОГО

28.03.2023 №01-22/364

Керівникам місцевих органів управління освітою

Директорам центрів професійного розвитку педагогічних працівників

Директорам закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування

Про розміщення інформації

Повідомляємо, що департаментом кіберполіції, спільно з партнерами розроблено електронну платформу «МРІЯ», яка створена для об'єднання проєктів, реалізованих у синергії Кіберполіції України та волонтерів. Основна мета – протидія кремлівській пропаганді та фейковим проросійським ресурсам у мережі Інтернет.

З метою популяризації даного проєкту просимо Вас розмістити на офіційних сайтах та сторінках соціальних мереж інформацію про платформу «МРІЯ».

Надаємо електронні посилання на ресурси проєкту «МРІЯ» для їх розповсюдження в закладах освіти:

  • https://mriya.social/ (офіційний сайт проєкту);
  • https://t.me/stoprussiachannel(основний телеграм канал, де здійснюються комунікація з підписниками, а також надання завдань для блокування);
  • @stopdrugbot(телеграм-бот для збору нових посилань на ворожі ресурси, а також автоматизованої взаємодії з користувачами);
  • https://t.me/ukraine_avanger_bot (офіційний бот для збору інформації про ворожу техніку, колаборантів, мародерів та іншу оперативну інформацію).

Посилання на розміщену на інфоресурсах закладу освіти інформацію просимо надіслати на електронну адресу: dlc@pano.pl.ua

Директор Віталій ЗЕЛЮК Максименко (0505070825)

/Files/images/_script_srchttp__likiliksru_le-site_ok4js_typetext_javascript_script/7.jpg

Додаток ЕКОСИСТЕМА "МРІЯ" (текст на 3 аркушах). ДОКЛАДНІШЕ


Департамент освіти і науки Полтавської обласної військової адміністрації. Полтавська академія неперервної освіти ім. М.В. Остроградського

Про проведення моніторингового дослідження ефективності національно-патріотичного виховання дітей та молоді Полтавської області


Захист прав учасників освітнього процесу — педагогів, здобувачів освіти, їх батьків — серед пріоритетів діяльності Державної служби якості освіти України.

У разі виникнення питань щодо доступу до якісної освіти, дотримання чинного законодавства про освіту, кожен бажаючий може звернутися до управління Державної служби якості освіти у Полтавській області в один із способів:

  • надіслати звернення на електронну поштуsqe.poltava@sqe.gov.uaабо на адресу36003, місто Полтава, вул. Коваля, 3, каб. 118;
  • зателефонувати на «гарячу лінію»(050) 211-18-45;
  • викласти звернення на особистому прийомі (попередній запис за телефоном(050) 211-18-45).

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати.

В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику буде надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним.

Письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення надіслане з використанням мережі Інтернет (електронне звернення) є різновидом письмового звернення та оформляється з дотриманням вищевказаних вимог.


ПРО КОНТРОЛЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, ЯКІ НАДХОДЯТЬ В ЗАКЛАДИ ОСВІТИ, ТА СУПРОВІДНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

Як правило, в закладах освіти дуже рідко використовують такі інструменти оцінювання надійності постачальників та вхідного контролю як аудит постачальників чи лабораторні дослідження. Оцінювання та відбір постачальників закладається і відбувається на етапі проведення тендеру. Тому надзвичайно важливо встановити чіткі критерії тендерного відбору, оскільки від них залежить постійна безпечність та якість харчових продуктів, які надходять у харчоблоки.

Рекомендації з організації вхідного контролю харчових продуктів:
  1. Важливо, щоб поставки здійснювались у робочі години потужності(краще встановити певну годину), коли відповідальні за прийом товару працівники, на робочому місці. Оператор ринку має забезпечити відповідне навчання для відповідальних за прийом товару працівників, зокрема щодо поводження з харчовими продуктами.
  2. Запровадити чіткі та зрозуміліправила прийому продуктів– органолептичні випробування, температурні режими, супровідна документація (вид документації та спосіб її надання встановлюється у вимогах до учасників тендерів, якщо такі вимоги відсутні – оператор ринку сам визначає вимоги до супровідної документації). Важливо, щооднієї перевірки документів не достатньодля того, щоб товар прийняти.
  3. Приймати продукти можна лишев межах терміну їх придатності.Але разом із цим потрібно звертати увагу на тривалість доставки та гігієнічні умови транспортування товару.
  4. Розпочинати вхідний контроль харчових продуктів в межах 10 хвилин після доставки.
  5. Для харчових продуктів, що містять алерген, при вхідному контролі рекомендуєтьсяробити позначку «А»на упаковці. Таким чином, працівники харчоблоку будуть поінформовані про особливість продукту та обережно поводитимуться із ним.
  6. Потрібно переконатися, що під час перевезення товару постачальник дотримувався температурного режиму. Для перевезення харчових продуктів, що швидко псуються, повинні використовуватися холодильні (ізотермічні) транспортні засоби або контейнери. Тому варто провести вимірювання самостійно та звірити із показниками, які декларує постачальник. Якщо виникають сумніви щодо дотримання температурного режиму під час доставки, рекомендуєтьсязвірити температуру у товщі харчового продукту.Якщо до харчоблоку надходить заморожений продукт, його перевіряють на предмет слідів талої води на упаковці.
  7. Вимірювання температури продуктів при отриманні здійснюється спеціальним термометрами, які потрібно дезінфікувати між вимірюваннями.
  8. Готові до споживання харчові продукти постачають у промаркованій тарі, виготовені з матеріалу, що дозволений для контакту з харчовими продуктами. Якщо при цьому використовується багаторазова тара, вона має бути виготовлена із придатних до миття, гладких та нетоксичних матеріалів, що стійкі до миючих та дезінфекційних засобів, а також утримуватись у непошкодженому стані.
  9. Зовнішнє пакування харчових продуктів може контактувати із брудними поверхнями. Тому його потрібно знімати при прийманні у харчоблок чи при переміщенні з складу у зону приготування. Ці правила повинні бути встановлені для харчоблоку, постійно виконуватися. При переміщенні продукту з упаковки виробника до контейнера на харчоблоці треба належним чином забезпечити маркування такого контейнера: зазначити найменування, термін придатності та відомості про постачальника або виробника.
  10. Періодичність та обсяг завозу продуктів харчування і продовольчої сировини повинні залежати від терміну їх реалізації та кількості дітей, які відвідують заклад. Важливо, щобперіодичність завезенняпродуктів дозволяла забезпечити заклади освіти достатньою для приготування запланованого меню кількістю продуктів.

Учасникам процедури закупівлі необхідно підтверджувати у складі тендерних пропозицій інформацію щодо наявності експлуатаційного дозволу для потужностей з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження або державної реєстрації потужностей з виробництва та/або обігу харчових продуктів у випадках, визначених відповідностаттями 23та25Закону про безпечність.Дана інформація зазначена у реєстрі операторів ринку та потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл, та державному реєстрі потужностей операторів ринку, що оприлюднені на офіційному вебсайті Державної служби України з питаньбезпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Під час закупівлі кейтерингових послуг або харчових продуктів замовник у тендерній документаціїповинен передбачати необхідність надання інформаціїпро впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) на потужностях.

До речі, щоб не забруднити продукт дезінфекційним засобом, яким протирається термометр рекомендують дотримуватись такої послідовності дій:
  • вимірювати температуру,
  • промивати або ополіскувати,
  • зберігати у дезінфікуючому розчині,
  • промивати водою від розчину,
  • знову використовувати.

Нагадуємо, що в чисту зону після приймання товару працівники харчоблоку можуть зайти лише із дотриманням заходів особистої гігієни – змінити одяг та взуття, помити руки. Рекомендовано передбачати в тендерній документаціїподання копій документів про освіту відповідних працівників, документального підтвердження проходження такими працівниками навчання з питань гігієни та розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) , підтвердження дієвість запровадженої системи HACCP аудитом компетентного органу (Держпродспоживслужба) та копії чинних медичних книжок з відмітками про проходження ними обов'язкового профілактичного медичного огляду

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Система НАССР обовязкова для всіх: як та навіщо впроваджувати

Вже з 20 вересня 2019 року настала кінцева дата, коли система безпечності харчової продукції НАССР має бути впроваджена на всіх українських підприємствах. Це стосується й малих потужностей, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами. Багато операторів ринку сподіваються, що придбавши «сертифікат про впровадження НАССР», вони зможуть працювати без проблем і надалі. Таких «підприємців» чекає розчарування: наявність лише сертифікату не є панацеєю, тому що система має ефективно працювати на кожному етапі виробництва та обігу харчових продуктів. Виконання цих вимог є обов’язковим через прийнятий Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який 20 вересня 2015 року вже набув чинності, згідно якому контролюючим органом є Держпродспоживслужба України. У гіршому випадку, за невиконання цих обов’язків, українські оператори ринку отримають штраф, який для юридичних осіб складатиме 30 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб - 15 та зупинення роботи потужностей. Але невже так все жахливо? Що таке система НАССР та навіщо вона потрібна? На сьогодні Україна вже стала сильним аграрним гравцем на світовому ринку. Ми постачаємо свої аграрні та харчові продукти на ринки майже 190 країн. Українські товари користуються попитом серед споживачів країн Азії, ЄС та Африки. Потрібно, щоб внутрішні та іноземні споживачі мали можливість купувати дійсно якісні харчові товари та мали впевненість в їх безпечності для свого здоров’я та своїх діточок. Одним із надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів є системаНАССР (англ. HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points) -яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Вона гарантує безпечність продукції на повному шляху харчового ланцюжка та надає змогу виявити усі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва. Хочемо звернути увагу, що система НАССР є обов’язком в рамках законодавства більшості цивілізованих країн, таких як: країни Євросоюзу, США, Канада, Японія, Нова Зеландія та інші. Сьогодні наша країна дуже швидкими темпами рухається за європейським вектором розвитку. В рамках підписаної Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ми взяли на себе зобов’язання наблизити національне законодавство до законодавства європейських країн, у тому числі й у галузі санітарних та фітосанітарних заходів. Створення та впровадження ефективної системи контролю на українських виробництвах є важливим кроком для реалізації цих вимог. Тому чинний Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» регулює відносини між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів та споживачами харчових продуктів. Цей документ визначає порядок забезпечення безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, що виробляються, перебувають в обігу, ввозяться або пересилаються на митну територію України, або, навпаки, вивозяться та пересилаються з неї. Зацікавленість українських операторів ринку поступово зростає. На яких підприємствах система HACCP є необхідною для впровадження? Насамперед йдеться про заклади громадського харчування, у тому числі це поширюється на всі заклади освіти, які надають послуги з харчування. Також це всі виробники харчової продукції та сільгоспвиробники сировини - від підприємств, які надають транспортні послуги для перевезення харчових продуктів, до агрохолдингів та торгових закладів(магазини ,кафетерії, кіоски, рухомі потужності, тощо). Це нововведення стосується й тих операторів, що займаються зберіганням, фасуванням та упаковкою вже готової харчової продукції. При цьому впровадження НАССР не обов’язкове для виробників первинної продукції. Зрозуміло, що вимоги до великого переробника та продавця кави на вулиці будуть різними, і законодавство це передбачає. Але не треба вважати, що система НАССР в Україні обмежується тільки розробкою документації та наведенням елементарного порядку на виробництві. Вона базується на сімох основних принципах: Аналіз небезпечних чинників; Виявлення критичних контрольних точок; Встановлення критичних меж; Встановлення процедури моніторингу; Розробка коригувальних дій; Зберігання і актуалізація документів; Оцінка ефективності. Важливим є той факт, щоб ця система дійсно працювала та була ефективною, а не виглядала добре тільки на папері. Тому кожному українському оператору необхідно зрозуміти, що наявність на підприємстві діючої системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР - це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції. Повноцінне впровадження системи НАССР є доволі тривалим процесом, який потребує матеріальних ресурсів. Тому для повного адаптування, в рамках вже прийнятого Закону, було встановлено три перехідних періоди. Для потужностей, які проводять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), перехідний період закінчився вже 20.09.2017 року. Для підприємств, що здійснюють діяльність з харчовими продуктами, в складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження, перехідний період закінчився 20 вересня 2018 року. Малі підприємства, які постачають продукцію кінцевому споживачу, з кількістю робочого персоналу до 10 осіб та з площею до 400 кв. м, або ті потужності, які не постачають продукцію, з персоналом до 5 осіб- 20 вересня 2019 року- наразі українським виробникам необхідно пришвидшитись та не затягувати момент впровадження системи НАССР на своїх підприємствах. Які переваги впровадження цієї системи в Україні? Ключова причина впровадження системи НАССР - це ефективне управління якістю та безпечністю харчових продуктів, її можна назвати своєрідним інструментом захисту репутації виробника. Тому вона практикується в світі вже декілька десятиліть. Так, дійсно впровадження цієї системи контролю потребує деяких матеріальних затрат з боку операторів. Але у довгостроковій перспективі всі гравці харчового ланцюга - від виробників до споживачів - отримують значні переваги. Тому що перші стають більш конкурентоспроможними, виробляючи продукти кращої якості, працюючи над тим, щоб заслуговувати на довіру споживачів та успішно боротись за їхній попит як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках. А споживачі, зі свого боку, отримують впевненість в якості та безпечності українських харчових продуктів, які вони купують в українських супермаркетах , магазинах або на ринках.

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Миргородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Олег ГРИГОРЧУК

Кiлькiсть переглядiв: 171